Tezmaksan Robot ve Otomasyon Teknolojileri » Robot Entegrasyonu
Anasayfa arrow Haberler ve Yayınlar arrow Basında Biz Detay

Sivaslı Robotlar Kanatlandırıyor

Sanayi için robot üretmeye başlayan Tezmaksan, geçen yıl 4 milyon euro olan cirosunu bu yıl 12 milyon euro’ya, ihracatını ise bu yıl 8 milyon euro’dan 2030’da 100 milyon euro’ya çıkarmayı planlıyor. Çinliler ve Koreliler ile üretimi görüşen Tezmaksan, Sivas'ta kurduğu robotlu otomasyon teknolojileri üreten fabrikasını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır'ın katıldığı törenle açtı.

Törende konuşan Bakan Kaçır, fabrikanın Türkiye'nin havacılık, savunma ve uzay teknolojilerinde yerlilik oranını artıracağını ifade etti. Türkiye’de ilk defa Sivas'ta üretimi yapılacak 8 eksenli tornalama merkezinden yeni nesil CNC modellerine kadar geniş bir ürün gamının imal edileceği Sivas fabrikasından 40 farklı ülkeye ihracat yapılacağını vurgulayan Kaçır, Tezmaksan’dan Sivas'ta bir Ar-Ge merkezi kurmasını beklediklerini de belirtti. Tezmaksan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydoğdu ise ahde vefa düşüncesiyle bu fabrikayı Sivas’a kurduklarını söyledi.

Hızlı Büyüme

Yatırımla ilgili bilgi veren Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, toplamda 15 milyon euro’ya tamamlanacak fabrika için şimdiye kadar 6 milyon euro harcadıklarını, bugün açılan bölümde robotlu otomasyon sistemleri ürettiklerini ve ikinci fazda tornalama merkezi üretimleri için tesis kuracaklarını anlattı. Ekim ayından itibaren üretime başlayan Sivas fabrikasının, tam kapasite devreye girmesiyle bu yıl Tezmaksan’ın cirosunun 12 milyon euro’ya ulaşacağını belirten Hakan Aydoğdu, şu bilgileri verdi:

"Açılış töreninde ihracat için üretimi tamamlanan robotlar 'dans gösterisi' yaptı. Bir Çinli ve bir Koreli firma ile Sivas’ta CNC tezgah üretmek üzere ortaklık görüşmeleri yapıyoruz. Bu görüşmelerden biri olumlu sonuçlanırsa Sivas, CNC merkezi olabilir çünkü bu firmalar çok büyük ve Türkiye'nin yıllık ihtiyacı kadar üretim yapıyorlar. Bu tesisin ağırlıklı olarak ihracata yönelik çalışması öngörülüyor."

Aydoğdu, Sivas Nuri Demirağ OSB'den geçen demiryolunun Çin’den Avrupa’ya uzanan ağın bir parçası olduğunu ve lojistik avantajlara sahip olduklarını belirtti. Ayrıca, “Bu cironun 8 milyon euro’su ihracattan gelecek. 2030’da ihracatımızı 100 milyon euro’ya çıkarmayı planlıyoruz. Bu büyük bir sıçrama, fakat robot teknolojileri hızla büyümemizi sağlayacak,” dedi. İkinci fazdaki tornalama merkezleri üretiminin savunma, havacılık ve uzay teknolojileri için kritik önemde olduğunu vurgulayan Aydoğdu, “Bu yatırıma özellikle önem veriliyor. Zira bu üretim kabiliyetine ulaşıldığında Türkiye için olası ambargolar sorun olmaktan çıkacak,” diye ekledi.

Fabrikadan Notlar

  • 53 bin metrekarelik alanda kuruldu.
  • Endüstri 4.0’a uyumlu tesis, karanlık fabrika konseptinde kurgulandı.
  • Avrupa Yeşil Mutabakatı’na ve çevresel sürdürülebilirlik prensiplerine uygun olarak LEED Sertifikası alacak şekilde projelendirildi.
date 10.06.2024
Basında Biz