Cnc Operatörünün İşini Robot Kaptı!
Sanayideki nitelikli ara eleman sıkıntısı ‘yazılım’la geride kalacak. İmalat sektörüne makine üretimi yapan Tezmaksan, 40 bin TL maaşla bulunamayan CNC operatörünün işini yerli yazılımla geliştirdiği CNC tezgâhını besleyen robotlu otomasyon hücresi CubeBOX’la çözdü.
Son dönemde firmaların sıklıkla dile getirdiği sanayideki ara eleman sorununu Türk şirketi ‘yerli yazılım’la ortadan kaldırdı. Sanayide 40 bin TL maaşla çalışacak CNC operatörü bulunamadığını kaydeden Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, kendilerinin geliştirdiği CNC tezgâhını besleyen robotlu otomasyon hücresi CubeBOX ile operatöre ihtiyacın kalmadığını, tüm işlemlerin yeni neslin de kullanmayı sevdiği tablet üzerinden kolayca yapılabildiğini söyledi. Sistemle CNC tezgâhlarının ‘karanlık fabrika’larda insansız ve hatasız üç vardiya çalıştığına ve kendini 6 ay gibi bir sürede amorti ettiğine işaret eden Aydoğdu “Şu anda bir CNC operatörü bulmakta çok zorlanıyor firmalar. 40 bin lira maaşla çalışacak operatör bulamıyorlar. Ancak geliştirdiğimiz otomasyon sistemi ile operatöre gerek kalmadan, üretim gerçekleştiriliyor” dedi
Aydoğdu, Sivas'ta yeni kurdukları fabrikadan bu ürünleri 32 ülkeye ihraç edeceklerini vurguladı. Makine besleme otomasyon hücreleri alanında seri üretim yapan dünyadaki beş şirketten biri olduklarını söyleyen Aydoğdu, 1,5 yıl önce faaliyete başladıkları bu alanda şu anda dünyanın en büyük iki oyuncusundan biri olmayı başardıklarını ifade etti.
SİVAS'LA KAPASİTE KATLANACAK
Robot teknolojilerinde ihracat yaptıkları ülke sayısını 29'a çıkardıklarını, artan talep ve büyüme stratejileri kapsamında Sivas'ta 15 milyon avro yatırım ve 37 milyon 500 bin TL'lik inşa bedeliyle hayata geçirdikleri 'karanlık fabrika'da test üretimine başladıklarını belirten Aydoğdu "Bunun yanı sıra ek yatırımımızı da tamamlamayı planlıyoruz. Mevcut 10 bin metrekarelik alanı yeni yatırımla 18 bin metrekare daha ekleyeceğiz, ilk faz yatırımımız 10 bin metrekarelik alanı tamamlandı ve bu sayede üretim kapasitesini yüzde 300 artırmayı planlıyoruz. Ayrıca 2 milyon TL'lik yatırımımız Parkurda Pazar Yeri'ni de kullanıcılarla yılın ikinci yarısında buluşturmayı amaçlıyoruz. Sektör özelinde ilk olma özelliğini taşıyan ve tüm Türkiye'deki tedarikçilerin kendi online mağazalarını açarak ürünlerinin satışını vakit kaybetmeden yapabileceği platform, ilerleyen süreçte Avrupa ve Amerika kıtasında da hizmete girecek" ifadelerini kullandı. Aydoğdu, kısa süre içinde ihracat yaptıkları ülke sayısını 32'ye çıkaracaklarını vurguladı.
ÇİNLİLER YATIRIMA GELİYOR
Tezmaksan'ın robot teknolojilerindeki yükselişi yabancı firmaların da dikkatini çekti. Makineden sonra robot teknolojilerinde de kendilerini ispat ettiklerini belirten Aydoğdu, Çinli bir şirketle ortaklık yaparak Sivas'ta otomasyonlu CNC makinesi üretmeye başlayacaklarını kaydetti. Bir Çinli şirket ile iyi niyet anlaşması yaptıklarını ve Sivas'taki fabrikanın yanında yapılacak yeni fabrikada Çinliler ile ortak üretim yapmaya başlayacaklarını anlatan Aydoğdu, şöyle konuştu: Burada Çinlilerle ortak şekilde otomasyonlu CNC makinesi üreteceğiz. Bu çok önemli bir gelişme sektörde. Çinliler çok istekliler. Eylül ayı gibi üretime başlamak istiyorlar. Bu nedenle Sivas'taki fabrikamızın yanına yeni fabrika inşa edene kadar önce kiralık bir fabrikada üretime başlayabiliriz. Bu otomasyonlu makinelerin Avrupa ve Türkiye satışı tamamen bizde olacak. Bizim teknolojimizle onların know-how'ı buluşacak. Böylece 10 yılda alacağımız yolu 2 yılda almış olacağız.
MAKİNEDE 10 $ OLAN İHRACAT ROBOTTA 60$
Geçen yıl Türkiye'nin takım tezgâhları ihracatının 1,3 milyar dolar, üretiminin ise 800 milyon dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Aydoğdu "2023 yılı sona erdiğinde takım tezgâhları kullanımının 2 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi. Takım tezgâhları sektöründe Türkiye'nin ihracatının ilk 6 ayda yüzde 13 artarak 400 milyon dolara ulaştığını aktaran Aydoğdu, şöyle konuştu: Üretim kapasitemizi bir önceki yıla oranla yüzde 100 artırdık. Şu aşamada mevcut üretim yaptığımız fabrikamızın kapasitesi 2024 yılında gelen talepleri karşılamak adına kâfi gelmeyecek görünüyor. Bu sebeple Sivas fabrika yatırımızı yapmıştık zaten. Burada da üretimin bugünkü veriler ile kıyasladığımızda 2024 yılında yüzde 300 artmasını öngörüyoruz. CubeBOX ürünlerimiz hem yeni hem de kullanımda olan tezgâhlara yönelik otomasyon çözümleri olduğu için büyümemizin bu alanda daha fazla olacağını öngörüyoruz. Bu alanda her yıl çarpı iki büyüme bekliyoruz. Bu doğrultuda 7 yıl sonra şirkette robotun cirosu ilk sıraya yükselecek. Makinede ihracatın kilogram fiyatı 10 dolar seviyesindeyken robot teknolojilerinin 50-60 dolar.